23 Şubat 2015 Pazartesi

Japon Seviye 10 Orta Tank STB-1


Alemin en başına buyruk oyunda Uzakdoğu'nun en hırçın ölüm makinelerinden biri.


Tank Özellikleri:


Oyuna en son eklenen Japon orta tankı olan STB-1 tankı gerek namlu eğilmesi gerek hızı,manevra kabiliyeti,hasar ortalaması ve dakika başına hasarıyla tam bir ölüm makinesi diyebiliriz.Bu tanka gelene kadar oynadığınız tanklarda oynanış biçimi bakımından benzerlik içerdiğinden  açıkçası özellikle seviye 8 ve seviye 9’unu beğenenler bu tankı da beğeneceklerdir.


Silahın eğilme/kalkma derecesi: -10°/+13°
Kamuflaj: Orta tanklar için orta seviyede


Ortalama tamir masrafı: 25 000 kredi


Şimdi tankın teknik özelliklerini inceleyebiliriz.


Artıları:
-Seviye 10 tanklar içerisinde en iyi top eğilmesine sahip tank.
-Birçok engebeli arazi şartında oynamaya müsait.
-Düşük yükleme süresi ve yüksek ortalama hasar.
-Orta tanklara has hız,hızlanma ve manevra kabiliyeti.
-Takım çalışması veya tek oynanmaya müsait.


Eksileri:
-Topun atış sonrası,taret dönüşü veya hareket edildiği anda nişan dağılması çok fazla.
-Merminin hedeften fazla sapması
-Yüksek top eğilmesine rağmen taret zırhının özellikle rus rakiplerine göre kolay delinebilir oluşu.


Üstlenebileceği Roller
1-Hulldown master 2-Orta mesafe hasar makinesi 3-Pasif spota yatkın
4-Yakın mesafe takım oyuncusu


Mürettebat:
1. Komutan(aynı zamanda radyocu)  
2.Topçu


3.Sürücü


4.Yükleyici


Tavsiye edilen mürettebat yetenekleri ve ekipmanlar


Komutan(Radyocu): 6.His /  Durumsal Farkındalık / Keşif / Kamuflaj


Topçu: Tamir/ Anlık Atış / Kamuflaj / Yangın Söndürme ya da %100'de belirlenmiş hedef


Sürücü: Tamir/ Konforlu Yolculuk / Arazi Sürücüsü / Kamuflaj


Yükleyici: Tamir/ Kamuflaj / Güvenli Depolama / Yangın Söndürme


Donanım: /   /    veya


Sıkça Sorulan Sorular:


Düşey Dengeleyici mi Geliştirilmiş Top Yöneltme Sistemi mi?


Bildiğiniz gibi herkes bu soruyu soruyor oyunda farkı ne diye. Oyunda önemli olan şeylerden biri ne kadar hızlı odakladığımızdır. Top Yöneltme modülü durduğunuzda daha çabuk odaklanma sağlasa da düşey dengeleyici taret dönüşü ve hareket halindeyken daha az top dağılmasına sebep olduğu için durduğunuzda da dolaylı olarak daha hızlı odaklamanıza sebep oluyor. Ayrıca hareketli atışlarda isabet ettirme olasılığınızda daha yüksek.


Orta tanka BIA verilebilir mi? Bu yetenekleri neye göre belirliyoruz?


Tabii ki verebilirsiniz. Ama özellikle bu denli hareketli oynamanız gereken bir tankta bunca verilebilecek aktif yetenek varken BIA vermek biraz anlamsız. Nitekim World of Tanks'ın orta tank tanıtımlarının bazılarında ful BIA+Kamuflaj+Tamir önerisinde bulunulduğunu görmüşsünüzdür. Hatta tam bir savaşçı yaratmak istiyorsanız bunu uygulayabilirsiniz şeklinde eklemeler bile vardı.  Bu da bir seçenek fakat diğer bütün yeteneklerden muaf olmanıza sebep olacak ve eğer ki değiştirirseniz önceki/sonraki farkı hissedeceksiniz. Bu verilen yeteneklerin elbette ki hepsi bir işe yarıyor. Ama tankı özel ve en verimli haline getirmek istediğimiz için tecrübelerimizden ve okuduklarımızdan faydalanıyoruz. Bunlar birer tavsiye ve karar tabii ki yine sizlerindir.


Hani Düşey Dengeleyici demiştik Havalandırma ne alaka?


Havalandırma daha fazla görüş mesafesi, daha hızlı yükleme, daha çabuk hızlanma gibi birçok özelliği arttıran bir modül. Bu yüzden Düşey Dengeleyici duruma göre Havalandırma ile değiştirilebilir. Tamamen tankı nasıl kullanmak istediğinizle alakalı. Ama ben kendi tankımda Düşey Dengeleyici kullandığımı belirteyim.
Zırh Şeması:




Tankın sektirme ihtimali eğer düşmanla karşı karşıya gelirseniz neredeyse yok. Ama eğer kafanızı gösterir ve uzun süre hareketsiz kalmazsanız basık silüetinizden ötürü vurulamayacak kadar zor bir hedef haline gelebilirsiniz. Onun haricinde zaten E-50M harici ön zırhında sektirebilen pek tank olmadığını düşünürsek tankın ön zırhından performans beklemek yanlış olur. Özellikle seviye 9-10 tankları göz önüne alırsak.


Benzer işi yapabilecek aynı sınıftaki diğer tanklarla karşılaştırma:


STB-1 vs Rus orta tankları


Genel yapı itibariyle rus tankları taret zırhı olarak daha güçlüler. Gövde zırhı konusunda benzerlik gösterseler de oynanışta STB-1'nin biraz daha zayıf olduğunu hissedeceksiniz. STB-1 hız olarak Obj140'la eşit seviyede diyebiliriz. Yükleme süresi olarak rus tanklarından yaklaşık 1 saniye kadar daha geç doldururken rus tanklarının ort. hasarı 320, STB-1 390 hasar ortalaması sağlıyor. Buna karşılık olarak APCR mermiyle ort. zırh delişi 258mm olan  STB-1, 264mm delmeli APCR mermi kullanan rus tanklarının gerisinde. Standart görüş menzili 410 metre ve rus tanklarından 10m fazla. Ama buna nazaran kamuflaj değerleri rus tanklarının gerisinde kalmaktan kurtulamıyor. İsabet konusundaysa rus tankları STB-1'den çok daha iyi durumda.


STB-1 vs Leopard 1


Zırh olarak Leopard 1 tartışmamız en kötü orta tank bu açıdan kıyasa gerek yok. Ama hız ve manevra kabiliyeti STB-1'den üstün ve top eğilmesi STB-1 kadar olmasa da gayet iyi durumda. STB-1 ise yükleme süresinde yaklaşık yarım saniye fark atıyor. Görüş mesafeleri eşit. Kamuflaj değerlerinde Leo ufak bir farkla önde. STB-1 258mm delmeli APCR, Leo 270mm APCR kullanıyor. Leo 1 ise topunun kalitesiyle STB-1'i tamamıyla eziyor. Ort. hasarlarıysa eşit durumda.


STB-1 vs E-50M


E-50M gövde zırhı olarak tartışmasız en iyi orta tank olsa da taretinin daha kolay delinebilir oluşu ve yüksek silüeti sıkıntılı. STB-1 ise basık yapısı ve yüksek top eğilmesiyle bu konuda E-50M'den üstün. STB-1 hızlanma olarak E-50M'den biraz daha iyi olsa da çokta fark olduğu söylenemez. STB-1 kamuflaj olarak E-50M'nin önünde. Delme konusunda E-50M 268mm delerken APCR mermi kullanıyor ve STB-1'in önünde. Görüş menziliyse STB-1'in 10m gerisinde.


STB-1 vs 121


Taret zırhı olarak 121'in gerisinde kalan STB-1 gövde zırhı konusunda aynı seviyede. STB-1 top eğilme konusunda 121'i yerin dibine sokuyor tabir-i caizse. Eşit delme değerlerine sahip olsalar da 121 AP mermi kullanan tek orta tank olarak tüm orta tankların gerisinde. Hızı ve hızlanması STB-1'den yavaş olan 121 top isabeti ve mermi sapması açısından STB-1'den kötü durumda. STB-1'in 390 ort. hasarına karşın 121 440mm delmeyle tüm orta tankların içinde en iyisi. 121'in görüş menzili ise 10m eksik STB-1'den. Kamuflajı STB-1'den iyi olan 121 büyük gövdesi yüzünden saklanması zor bir tank olabiliyor.


STB-1 vs FV4202


Eşit namlu eğilmeleri olan 2 tanktan STB-1 basık silüeti sayesinde FV'nin biraz önünde. Hız ve hızlanma olarak FV'ye fark atan STB-1 görüş menzili konusunda FV'yle aynı değerde seyrediyor. FV taret zırhı olarak daha iyi gibi gözükse de STB-1'in eğimli tareti daha efektif kullanılabiliyor. Bu konuda sayısal değerler anlamını yitiriyor. FV'nin şu an en büyük dezavantajı gold mermisinin HEAT değil HESH olması. Bu da gold mermi kullanmanız gereken yerlerde FV'yi zor duruma sokabilir. Standart mermi delmesi 268mm olan FV APCR mermi tipini kullanıyor. FV'nin isabeti ise STB-1'den daha iyi durumda.


STB-1 vs M48 Patton


Taret zırhı konusunda Patton'dan ileride olan STB-1 görüş menzili konusunda Patton'un 10m gerisinde. Hızları yakın olsa da hızlanma konusunda STB-1 biraz daha iyi. Ort. hasarları eşit olsa da Patton ort. 268mm delmeli APCR mermi tipini kullanıyor ve STB-1'in 10mm önünde. Ayrıca hareketli atış konusunda Patton çok daha önde. Yüksek silüeti ve kamuflaj değerlerinin kötü oluşu STB-1'i daha üstün kılıyor.


Not:BatChat tamamen farklı bir stil gerektirdiğinden karşılaştırma yapmayı uygun görmedik. Ona ayrıca BatChat incelememizde değineceğiz.









Hiç yorum yok :

Yorum Gönder