30 Mart 2015 Pazartesi

Amerikan Seviye 10 Orta Tank M48A1 Patton

World of tanks oyununda arka plana itilmiş M48A1 Patton tankında bahsedelim istedim bu yazıda.
Tamamen oyuncu performansına göre cevap veren bir tank özelliği göstermekte.


Tankın Genel Özellikleri




Tankın genel özelliklerine bakıldığında tek cezbedici tarafı 420m olan görüş mesafesi. Bu mesafe oyunda standart bir tankın sahip olduğu en yüksek görüş mesafesi. Siluet olarak tank büyük bu nedenle spot yemesi daha kolay oluyor. Kamo değeri ise kendi sınıfında en berbat olanı.


Tankın serisi gerçekten zevkli tanklar içeriyor.
Serisinden bahsedecek olursak; T2 Medium(Tier II) - M2 Medium (Tier III) - M3 Lee (Tier IV) bu 3 berbat tankı geçtikden sonra seri gerçekten güzelleşmeye başlıyor. Tier V - VI seri içinde bir gurupta tutulabilir. Tier VII - VIII - IX bunlarda ayrı bir grup olarak değerlendirilebilir çünkü grup grup karakteristikleri birbirine yakın özellik gösteriyor.
M48A1 Patton (Tier X) bu tankı aldığınızda ise sudan çıkmış balığa dönebiliyorsunuz. Tamamen seride oynamaya alıştığınız tarzın dışına çıkan bir tarza bürünüyor tank. Bunun nedeni ise tankın tier olarak büyümesine karşın karakteristik özelliklerinin düşüş göstermesi oluyor.


Gelelim Tankın Topuna




Tank son top takılı olarak gelmiyor, son topu kasmanız gerekiyor. 45k Exp 325k Kredi ödedikten sonra tankınıza topunu takıp zevkle sürmeye başlayabiliyorsunuz.
Top olarak rus orta tanklarından daha geç doldurma süresine, diğer orta tanklar ile yaklaşık olarak aynı doldurma süresine sahiptir. Dakika başına hasarı hiç modulsüz sadece %100 mürettebat ile 2773 oluyor ki bu gayet yeterli bir değer bir orta tank için.


Mermileri ayrı ayrı incelersek


APCR
Delme Değeri: 268
Mermi Hızı: 1478 m/s


HEAT
Delme Değeri: 330
Mermi Hızı: 1173 m/s


HE
Deleme Değeri: 53
Mermi Hızı: 1173 m/s


Top eğimi gayet iyi -9 / +19


Zırh




Zırh olarak tanktan çok beklenecek birşey yok ve resimdeki gibi zırh modellemesi yapılmış. Modellemeye göre ben çıkayım şu mermiyi sıkayım gelenide sektiririm mantığı biraz yanlış oluyor. Daha çok şu mermiyi sokayım geleni de inşallah düşman sokamaz mantığında oynanmalı.


Hız / Manevra Kabiliyeti


Tankın hızlanması gayet iyi, zenimden çok fazla etkilenmiyor. Düz yolda 40 - 45 km/sa değerlerini rahatlıkla yakalıyor. Yokuş tırmanırken biraz zorlanıyor ve baya bir hız değeri kaybediyor ortalama olarak 20 km/sa değere gerileyebiliyor.


Mürettebat


Tankımızda 4 mürettebat bulunuyor. Komutan - Topçu - Sürücü - Yükleyici mürettebat olarak olarak görevlendirilmiş. Yükleyici aynı anda Radyocu görevini de üstleniyor.


Kamuflaj


Tank kendi sınıfının en berbat kamuflaj(kamo) değerine sahip. Alman E 50M tankının bile gerisinde kalıyor.




Artıları - Eksileri


ARTILARI
- 420m standart görüş mesafesi
- Top eğimi (-9)
- İyi hasar değeri ve accuracy.


EKSİLERİ
- Büyük silüet
- Zayıf zırh
- Düşük camo değeri
- Ortalama hız


KULLANICI TAVSİYELERİ


Mürettebat




Belirtilen skiller kesin olarak bulunması gerektiği düşünülmekte, kalan skilleri kullanıcının oyun tarzına bırakılmaktadır. Skill dizimine göre modul ve sarf malzemesi dizilimi oluşturmalıdır kullanıcı.


Modul


Top sürgüsü ve düşey dengeleyici kesinlikle önerilmekte optik yerine farklı bir opsiyon olarak havalandırma kullanılabilir.
Kendi kullandığım Mürettebat - Modul - Sarf Malzemesi dizilimi ve Yorumlarım




Kullandığım mürettebat - modul - sarf malzemesini max dakika başına hasar, mürettebat skili olmadan max görüş mesafesi ve max hareketli atış kabiliyetine sahip olsun diye böyle bir setup kullandım. Büyük tamir çantasını biraz daha hızlı tamir etsin diye kullandım.


Tank çevir-at ve çık-at durumlarını çok rahat kıvırıyor.
En büyük avantajı görüş mesafesi olmakla beraber düşmanı açmada çok avantajlı durumda oluyorsunuz ama  spotu yaparken kendinizin spotlanmasına da nerdeyse kesin gözle bakmalısınız. Spotu yapar ama spotu yaparkende kamuflaj dezavantajından dolayı kendide spotlanır.
Zırhı hiç güven vermiyor. Kesinlikle hata affeden bir tank değil, hatalı davrandı iseniz sonucu genelde garaja dönmek ile sonuçlanıyor. Bu dezavantajlarına rağmen Dmg olarak çok gerilerde kalmıyor orta mesafe destek tankı olarak oynadığınız taktirde.


Diğer Orta Tanklar ile Karşılaştırılması


M48A1 Patton - Rus Orta Tankları


Tank çevirmekte rus tankları bir tik önde duruyor. top eğiminden dolayı arazi şartlarına M48 daha rahat uyum sağlıyor. Ruslar ile taret zırhına az da olsa güven verse bile M48 bu güveni veremiyor. Mermi başına hasar olarak M48 önde görünürken doldurma hızı olarak ruslar önde görünüyor.


M48A1 - 121


M48 top eğimi ile bu tankı geride bırakırken 121 mermi başına hasar ve dpm olarak M48i geride bırakmayı başarıyor. M48 aim zamanı olarak 121'in önünde.


M48A1 - Alman Orta Tankları


M48 top eğimi olarak almanları geride bırakırken, alamanlar isabet olarak M48i geçmeyi başarıyor.
Dpm olarak M48, E50Mi geçerken Leopardın gerisinde kalıyor.


M48A1 - STB-1
M48 top eğimi, taret zırhı olarak STB-1 nin gerisinde kalıyor. Top isabetinde ise M48 bir tik önde duruyor.


M48A1 - FV4202


İngiliz orta tankı amerikan orta tankının muadili olarak yapılmış gibi duruyor. M48in FVyi geçebildiği tek nokta görüş mesafesi.


Yazımızı WG'nin M48 için yapmış olduğu video ile tamamlayıp iyi oyunlar dilekleri ile kapatalım.




29 Mart 2015 Pazar

Klan Savaşı Detayları

Her ne kadar standart savaş, ekip savaşı ya da tank alayı yapalım, hiç birinin tadı klan savaşlarına benzemez. Tanıyıp bildiğiniz 15 kişiyle beraber oynamak; onlarla beraber yenip hatta yenilmek herkesin arzuladığı ve zevk aldığı bir oyun kipi. Bu konu her ne kadar biraz komutanlar ve çip hareketlerini yönetenler için olsa da eksiklerimizi tamamlamak, harita üzerindeki senaryoların teknik açıdan ne anlama geldiğini bilmek bütün komutan ya da komutan adaylarının kafasındaki soru işaretlerine ışık tutacaktır.


Öncelikle World of Tanks’ın genel bir Dünya Haritası rehberi mevcut. Bu yüzden zaten portalda bulunan bir rehberi burada ayrıca yazmak gereksiz gibi. Benim anlatacağım şeyler genel klan savaşı mantığı ve sonra gelecek olan klan savaşı rehberlerine bir nevi giriş yapmak için. O yüzden bazı kısımları kısa keseceğim hatta hiç bahsetmeyeceğim bile.


+++World of Tanks’ın kendi hazırladığı rehbere ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.


     Klan savaşlarına katılma şartları ve genel kurallar


  • Elbette öncelikle bir klana mensup olmalısınız.


  • Yeterli sayıda oyuncu bulundurmalısınız.(en az 15)


  • 1 oyuncu = 1 çip demektir. Seviye 5 tankı olan her oyuncu bu kurala dahildir.


  • Klan savaşlarında seviye 10 tank kullanmak gerekliliktir. İstediğiniz seviyede tank seçebilme hakkınız olsa da karşınızdaki seviye 10 tankları gördüğünüzde sizde kullanmak zorunda kalacaksınız.


Klan yöneticileri için;


  • Dünya Haritası'nda boy gösterebilmek için ya Dünya Haritası'nda mavi oklarla gösterilen çıkarma bölgelerine ya da belirlenmiş isyan noktalarına başvurmalısınız.


  • Başvuru işlemi sonlandığında portaldan Dünya Haritası’na tıkladığınızda haritanın sağ üstündeki onaylama kutucuğunu kullanın.


ÖNEMLİ!!! : Harita üzerindeki “her işlemden sonra" bu onay kutucuğunu işaretlemek zorundasınız. Bu yüzden takipte olun. Tek bir unutkanlık planlarınızı suya düşürebilir.


Peki çıkartma turnuvalarının mantığı nedir?


  • Toprağa çıkabilmek ve etrafındaki bölgeleri alıp altın kazanabilmek  ve tabii ki klanın adını duyurabilmek için.


  • Çıkarma turnuvaları genellikle sınır bölgelerde mevcuttur ve o bölgenin belirlenmiş haritasında tamamen rastgele olarak klanların birbiriyle eşleşmesiyle ve tek maç eleme yöntemiyle belirlenir.


  • Finali kazanan toprak sahibiyle maç yapma hakkı kazanır ve eğer onu da yenerse çıkartma bölgesinin yeni sahibi olur. Beraberlik halinde çıkartma bölgesini savunan kazanmış olur.


  • Çıkartma bölgelerine yan topraklardan saldırı yapılamaz.


  • İsyanlarda aynı şekilde çıktıkları andan itibaren başvurulabilir ve mantığı çıkartma bölgeleriyle aynıdır.


Klan savaşına hazır mıyız artık?


Karargahınızı hemen dikin. Karargahınızı diktiğinizde çıkartma bölgesinde hazır 15 çipiniz gözükür. Bu çipleri etrafa amacınıza uygun olarak göndermelisiniz ve tabii ki çip bölmesinden karargaha da çip çekmelisiniz. Unutmayın savaşa 15 kişi çıkılması gerekiyor ve 1 çip=1 oyuncu demek. Onay işleminizi yapmayı unutmayın. Klan savaşı bildirisi “Özel Savaşlar” adı altında savaştan 15 dk önce klandaki tüm oyuncuların garajına otomatik olarak düşecektir.


Her toprağın kendine ait bir savaş saati ve belirlenmiş sabit bir haritası vardır.


Bir toprağa çip atıldıysa o savaş, toprağın belirli savaş vaktinden yaklaşık 1,5 saat sonra yapılır. Örneğin; savaş saati 21.00 olan bir yerde savaş 22.30’da yapılır.


Toprağa saldıran her zaman 2.üste başlar.


Özel savaşlar sekmesi açıldığında ismi solda yazan her zaman 1.üste başlar.


Şimdi komutanlar zaten bu kısma kadar ki bilgilere site üzerinden veya tecrübeleri dolayısıyla vakıflar. Benim asıl anlatacağım şey senaryolar hakkında. Bu anlattıklarım yazılarak anlatılamayacağından şekillerle anlatmak önemli. Gelelim ilk senaryomuza.


Senaryo 1: Karşılaşma savaşı





Bu durumda 21.30’da bir karşılaşma savaşı olacak. Bu her iki toprağın haritasında da olabilir, 1. veya 2. üste başlayabilirsiniz. Bu yüzden herşeye hazırlıklı olun. Kazanan kaybedenin toprağında oynar ve beraberlik halinde başka savaş yapılmaz.


Savaşı bir taraf kazanırsa karşı tarafın toprağında 22.30’da bir savaş daha yapar. Kazanırsa toprağı alır. Kaybederse toprağı alamaz ama kendi toprağını korumuş olur.


Senaryo 2:Saldırı/Koruma/Geciktirme





Burada istisnai bir durum söz konusu. 3. bir toprağa 2 ayrı klan saldırırsa önce saldıran klanlar saldırdıkları toprağın haritasında ve saatinde kendi arasında savaşır.


Bu savaşın saati 22.30’da olacaktır. İstisnai durum da tam burası. Beraberlik halinde savaşı 1.üste başlayan kazanır.


Savaşı kazanan toprak sahibiyle savaşır ve o savaşın saati 23.00 olur.


1-15 arası istenildiği kadar çip atılabildiğinden, 1 çip dahi atılsa toprak sahibiyle yapılacak olası savaş (bkz. 2.kefere) yarım saat sarkar. Bu şablondaki durumda 2.kefereye "geciktirme çipi" atılmış olur.


Eğer bir toprağa 3 ayrı klan saldırırsa 2 klan birbiri arasında mücadele eder ve maçın galibi diğer boşta kalan klanla savaşır. Onu da yenerse toprak sahibiyle savaşır. İş biraz çıkarma usülüne döndüğü için toprak sahibiyle savaş 23.30’a sarktı.


Özetle bir toprağa ne kadar çok farklı klan saldırırsa toprak sahibiyle yapılacak savaş saati o kadar ertelenir.


Aynı zamanda bir klan diğerini koruma amacıyla da sizin attığınız yere çip atabilir. Bu durumda 1 toprak için 2 savaş yapmak ve kazanmak zorunda kalırsınız. İttifaklarında yaptığı tam olarak budur.


Senaryo 3:Farklı savaş saatleri

Şekil 1-a


Şekil 1-b



Bu durumda daha önce bu konu hakkında tecrübeniz yoksa planlarınız suya düştü demektir. Şekilde olduğu gibi 1.keferenin toprağı 21.00’a kadar çip atılabilir gibi gözükse de son turu 20.00 olan topraktan saldırı geldiği için 1.keferenin çiplerini kilitledi. Bu yüzden şimdi biz saldırı yapamıyoruz maalesef.


2.kefere 19.00 - 20.00 aralığında çip atmış olsa da, daha önce de atabilirdi bunun önemi yok. Ama burada amaç diğer düşmanı engellemek madem, son tur bu hamleyi yapmak daha avantajlıdır her zaman.


Senaryo 4:Farklı savaş saatlerinde karşılaşma savaşları





Keferemiz bize saldırmış. Şekildeki gibi bir durumda son saldırabileceğiniz tur 20.00 bunu unutmayın. Diyelim ki karşılıklı çip attınız. Savaş saatleri şu şekilde olacaktır.


Karşılaşma savaşı 20.30’da.


Biz kazanırsak keferenin toprağında 21.30’da.


Onlar kazanırsa bizim toprağımızda 22.30’da.


Evet senaryolarımız bunlar. İnsanların en çok kafasının karıştığı ve hesaplayamadıkları şeyleri açıklamaya çalıştım. Bu senaryoları daha da arttırabilir komplike bir hale getirebilirim. Ama genel kuralları vermek yeterli. Kendimizi tekrar etmenin manası yok. Zaten bundan daha fazla farklı kural da yok. Yapbozun geri kalan parçalarını birleştirebilirsiniz.


Komutanlar hepinize sabır, başarı ve bol galibiyetler diliyorum. Kolay gelsin. Yeni rehberlerde görüşmek dileğiyle.

   





21 Mart 2015 Cumartesi

Rus Seviye 10 Orta Tank Object 140


WoT’ta Rus Orta tanklarının şanı ve popülaritesi tartışılmaz. Bunun en büyük sebebi de bu tankların hiç bir görevin en iyisi olmayıp, hemen hemen her görevde çok iyi olmaları; bu çok yönlülükleri sayesinde maçta nerede açık varsa orayı kapatabilmeleri. Bu makalede de kişisel favorim olan Object 140’ı artıları ve eksileriyle inceleyeceğiz.
8ecCSCM.jpg


Genel Bakış


obj140genel.png


Object 140’ta genel olarak muadilleri T-62A, Object 430 ve Object 907’den çok ufak farklarla ayrılsa da bahsettiğimiz karakterden şaşmıyor. Uzak mesafe atış desteğinden, aktif ve pasif tespite, maç başında ileri bir noktayı ele geçirmeden, hat arkasına sızmaya ve hatta uygun zaman ve düşmana karşı kafa kafaya girip çarpışmaya kadar her görevi yapmaya hazır ve müsait olan bu tankın özelliklerini, muadilleriyle beraber kıyaslayarak inceleyelim.


Hayatta kalma ve korunma


Obj140 55 km/h gibi çok iyi bir azami sürat değerine sahip. Çeviklik olarak her ne kadar Motor Gücü/Ağırlık oranı ve zemin direnci sebebiyle muadillerinden çok az daha zayıf olsa da (T-62A ile kafa kafaya), buna rağmen yine de çok iyi bir çevikliğe ve 54 derece/saniyelik dönüş hızına sahip. Küçük bir siluete sahip ve kamuflaj değerleri de muazzam (Obj430, Obj907 ve BatChat’ten sonra çok az bir farkla 4. sırada). Zırhı ise beklenildiği üzere yuvarlak ve 240mm’lik ön taret zırhının sektirmeleri dışında sizi büyük kalibreli silahlardan koruyamayacaktır. Ayrıca taretin üst bölgesi oldukça zayıf ve gövdeden girecek atışlarda da ufak yapısı sebebiyle sık sık mürettebat yaralanması ve özellikle mühimmat deposu hasarına hazırlıklı olun. Bütün bunlara rağmen ön gövdenin oldukça açılı olması, sağlam ön tareti ve T-62A’ya kıyasla topun 1 derece fazla eğilmesi uygun bir çok noktada gelen atışları sektirme şansı tanıyor. Can olarak da 1900 ile muadilleri arasında Obj430 ile birlikte en az cana sahip olan Rus orta tankı.


OBJ140ARMOR.png
Topu ve Ateş Gücü

obj140top.png


Muadilleriyle aynı Topa sahip (907’nin topu farklı ama özellik olarak hemen hemen aynı) olan Obj140; biraz düşük bir ortalama hasara, hareketli atışta da, uzak mesafe atışta da çok iyi bir isabete ve muazzam bir dakika başı hasara sahip. Ortalama hasarının düşük olması Peek-a-boo dediğimiz çıkıp bir mermi atıp geri saklanma durumlarından olabildiğince kaçınılması gerektiği anlamına geliyor. Bu topun asıl gücü peş peşe saydırma şansı yakalanıldığında seri atışlarla karşıdaki tankı eritmek, her atışta yeniden kritik hasar ve yangın şansı yakalamak ve düşmanı sürekli paletli olarak tutabilmekte.


Topunun, muadillerine kıyasla 1 derece daha fazla eğilmesi (-6 derece); yeri geldiğinde diğerleriyle yapamayacağın bir atışı yapma, yeri geldiğinde de diğerleriyle yapabildiğin aynı atışı gövdeni saklayarak yapabilme açısından genel olarak olmasa da bazı haritalarda gerçekten farkını gösteriyor, diğer Rus orta tankları oynarken de kendisini aratıyor. Alışmak adına oynanılması gereken bölge ve noktaların değişmesi anlamına gelebiliyor.


Diğer Özellikleri

400 m’lik nominal görüş mesafesi ve 730 m’lik radyo mesafesi gayet yeterli.


ARTILARI:


  • Yüksek dakika başına hasar değeri
  • Yüksek azami hızı ve çevikliği
  • Orta tank standartlarında güçlü taret zırhı ve yeterli gövde zırhı
  • Küçük silueti ve iyi kamuflaj değeri


EKSİLERİ:


  • Taret tepesinin beklenmedik derecede zayıf olması
  • Çok sık mühimmat ve mürettebat hasarı alması


Tavsiye Edilen Mürettebat Yetenekleri:


Komutan / Radyo
6. His
Kamuflaj
Dur. Fark.
Silah Ark.
Nişancı
Anlık Atış
Kamuflaj
Tamir
Silah Ark.
Sürücü
Konf. Yol.
Kamuflaj
Tamir
Silah Ark.
Yükleyici
Güv. Dep.
Kamuflaj
Tamir
Silah Ark.


Tavsiye Edilen Modüller:


/ / ( veya )


BENZER TANKLARLA KARŞILAŞTIRMA


Object 140 vs T-62A


Diğerini kötüleyemeyeceğimiz kadar ufak farklarla ayrılıyorlar. T-62A çok az daha isabetli bir topa, daha seri dönüş hızına, daha sağlam tarete ve 50 can fazlasına sahipken; Object 140 daha hızlı, daha atik, boyutu ve kamuflaj değeri daha avantajlı ve ön gövdesi biraz daha açılı (bu farkların çok ufak olduğunu tekrar belirtmekte fayda var). Asli farklar ise Object 140’ın 1 derece daha çok eğilen topu ve T-62A yanmaya daha meyilliyken, Object 140’ın mühimmat hasarına daha meyilli olması.


Object 140 vs Object 430


Yine ufak farklarla 140 daha isabetli bir topa sahipken, 430 daha seri atıyor. 430’un gövde zırhı daha sağlam. 140 ise daha çevik ve topu 1 derece daha fazla eğiliyor.



Object 140 vs 121


121 Yüksek Ortalama hasarı ve biraz daha sağlam gövdesiyle kazanırken. Kazık gibi eğilmeyen ve yükselmeye tareti, biraz daha hantal olması ve görece taret zırhıyla kaybediyor.


Object 140 vs Leopard 1


Object 140, Zırh, Dakika başına hasar ve hareket halindeki isabetliliğiyle kazanırken; Leopard 1, Yüksek ortalama hasarı, genel isabetliliği, muazzam top eğilmesi ve süratiyle kazanıyor.


Object 140 vs STB-1

Object 140 büyük zırh farkı, atış sıklığı ve uzak mesafe atışları ile kazanırken; STB-1, yüksek ortalama hasarı ve muazzam top eğilmesi ile kazanıyor.