12 Mart 2015 Perşembe

World of Tanks'a Giriş


 Ben oyuna başladığım günden bugüne rehber konularında çok az kaynak ve bilgiye rastladım. Konuyla ilgili birkaç arkadaş olsa da sayı çok az. Forumda birçok rehber bulunsa da oyuna yeni başlayan oyunculara değil, genellikle oyunun temelini alan oyuncuların kendilerini geliştirmesine yönelik tank rehberleri, harita bilgileri gibi şeyler hakkında bir sürü yazılan çizilen konu olduğunu görüyorsunuzdur. İşin buraya kadar ki kısmı normal, hatta yapılan yararlı iş sayısı az bile.

Ama World of Tanks’a yeni başlamış ve oyun hakkında 0(sıfır) bilgisi olan arkadaşlar İngilizceleri yoksa oyun hakkında çok az bilgi edinebiliyorlar. Nereden başlayacaklarını bilemiyorlar ve haliyle 10.000 savaşlı oyunculuğu yerlerde sürünen adamlar türüyor etrafta. Sonra diyoruz ki niye bu kadar kötü bir oyuncu seviyemiz var. Durum ortadayken daha fazlasını beklememek gerekli. 

Neyse serzenişi bir kenara bırakırsak bugün oyunun nasıl bir oyun olduğunu, oynarken bilmeniz gereken temel noktaları ve oyun içinde amaç edinilebilecek şeyleri biraz da soru cevap mantığıyla yanıtlamaya çalışacağım.

   WORLD OF TANKS OYUN REHBERİ

TEMEL BİLGİLER

World of Tanks nedir, nasıl bir oyundur?

World of Tanks adından da anlaşıldığı üzere içinde birçok 2.Dünya savaşı tankı bulunduran ama geneli 1930-1965 arasında prototipi üretilmiş ya da kullanıma geçmiş bir sürü tankın, çeşitli oyun modlarıyla birlikte harita üzerinde tankı kendilerinin görüp kullanabildiği, oyuncuların birlikte oynamalarını sağlayan birçok kıtada milyonlarca oyuncusu bulunan “arcade” tipi devasa bir online oyundur.

World of Tanks’ta oynamak istediğiniz sunucuyu seçtikten,üyelik oluşturduktan ve oyunu indirip kurduktan sonra size standart garajınızın ve içinde seviye 1 tankların bulunduğu bir hesap verilmiş olacak.

Üyeliğimi oluşturdum. Peki şimdi ne yapmalıyım?

Oyuna ilk defa giriyorsanız size verilen eğitim görevini yapmakla başlayın. Burada size kısaca ön bilgiler verilecek. Tankı nasıl hareket ettirip ateş edeceğinizi yani kısacası kontrolleri ve genel mantığın anlatıldığı kısım bırası şiddetle tavsiye ederim. .Bundan sonra ise amacınız seviye 1 tanklarınızı daha üst seviyeye taşımak olacak. Bunu girdiğimiz maçlarda yaptıklarımız sonucunda aldığımız tecrübe puanı ve oyun içi krediyle yapıyoruz. Bu puanları ve tankları satın almak için gereken kredileri 4 şekilde kasabiliyoruz.

shot_05411.jpg

Bu işi özellikle düşük seviyeli tanklarda beyaz çizgilerle belirttiğim rastgele savaşlarda yapmak gerekli. En azından oyunu öğrenene kadar diğer kısımlara ihtiyacınız yok. Rastgele savaşlardan bahsetmeden önce tank çeşitlerini anlatıp maçların neye göre ayarlandığını kısaca anlatacağım.

Oyundaki Tank Çeşitleri ve Seviyeleri
    
Oyunda toplam 5 tane tank çeşidimiz mevcut. Bunlar Ağır Tanklar, Orta Tanklar, Hafif Tanklar, Tank Avcıları ve KMT(Kundağı motorlu top)lerdir. Oyunda seviye 1’den başlayarak seviye 10’a kadar tanklar var. Bunlara sonra değinebiliriz fakat teknoloji ağacına
shot_055.jpg
ekranın orta üst kısmında bulunan menüden ulaşabilirsiniz.

Düşük seviye tanklarda bir an önce temel bilgileri öğrenmeniz gerekli. Bu noktadan sonra özellikle seviye 8-9-10 tanklar kendi karakterlerini iyiden iyiye belli etmeye ve birbirinden kesin hatlarla ayrılmaya başlıyorlar.(İstisna birkaç tank var elbette onlara tank incelemelerinde yeri geldikçe değineceğim.)

Şimdi tank çeşitlerinin  karakteristik özelliklerinden bahsedecek olursak;

    4000p_99c_2s.jpgAğır Tanklar4000p_99c_2s.jpg

Kendi seviyelerinde oyunun en fazla canı olan,görece yavaş, zırhı genellikle kalın ve kafa kafaya oynamanın mümkün olduğu tanklardır. Yani genellikle yavaş/orta hızda ama zırhını kullanmayı seven oyuncular bu tank çeşidine yönelebilirler.

4002p_99c_2s.jpgOrta Tanklar4002p_99c_2s.jpg

Oyunun hızlı, zırhı ağır tanklara göre daha zayıf ve vuruş gücü ağır tanklara yakın bir tank çeşidi. Hızı dolayısıyla kolay yer değiştirebilir ve diğer tankların etrafını çevirebilirsiniz. Mermi yükleme süreleri ağır tanklardan düşük hasarları biraz daha azdır. Yalnız zırhı zayıf olduğundan genellikle kendinizi korumanızda fayda var. Yoksa kolayca öldürülebilirsiniz.

4001p_99c_2s.jpg Hafif Tanklar 4001p_99c_2s.jpg

Oyunun en hızlı, oynaması en zor, canı en az ve genelde düşük hasar oranlı tanklarıdır. Maalesef şu an için seviye 8’den daha üst bir hafif tank yok. Fakat bu tanklar kafa kafaya çarpışmak için değil diğer tankları gözetlemek ve yeri geldiğinde arkalarına sızmanız için varlar. Çok dikkatli ve sinsi bir oyun yapısı benimsemek gerekir. Üst seviye hafif tanklarla iyi oynayabilmek için ustalık farzdır. Oynamadan önce bunu göz önünde bulundurmanız sizin faydanıza olacaktır.

4004p_99c_2s.jpgTank Avcıları4004p_99c_2s.jpg

Oyunun kasapları diyebileceğimiz bu tanklar ortalama zırh, düşük can ve yüksek hasar oranlarıyla karşısındaki düşman tanklarına korku salıyorlar. Birçoğu taretsiz olduğu için orta tanklara taretsiz olduklarından ve her giren KMT mermisi direkt olarak tank gövdesine saplandığından bu 2 tanka karşı zaafiyeti mevcut. Ama iyi pozisyon tutmuş bir Tank Avcısı karşı takımın canını bayağı bir yakacaktır.

4003p_99c_2s (1).jpgKMT’ler4003p_99c_2s (1).jpg

Oyunun farklı oynanışa sahip tek tankı bu tanklardır. Her zaman canları en az olan, yükleme süreleri bir hayli yüksek tanklardır. Diğer tanklar gibi nişancı modunda görüş, tankın taretinden değil, haritaya kuşbakışı bir görüntüyle olur. Normal tankların vuramadığı noktaları vurabilen bu tanklar oyunun kilidini açabilecek topçu ateşi dediğimiz şeyi yaparlar.  

Şimdi gelelim rastgele savaş modunun özelliklerine.

Nedir bu Rastgele savaşlar?Kısaca bir göz atalım.

Rastgele savaş seçeneğini seçip Savaş düğmesine bastığınızda o anda sizinle beraber düğmeye basan tank olarak sizin seviyenizdeki oyuncular 15 vs 15 olacak şekilde oyun içindeki rastgele bir haritaya yerleştirilirler. 30 sn bekleme süresinden sonra kontrol size bırakılır. Her savaş 15 dk süreyle sınırlandırılmıştır ve tüm düşman tanklarını(kırmızı renkte olanlar)  patlatan ya da düşman üssünü ele geçiren kazanır.

Savaşta gösterdiğiniz aktiviteye bağlı olarak aldığınız tecrübe puanı ve kredilerle bir üst seviye tanklara geçiş yollarını açabilirsiniz.
Aynı zamanda arkadaşlarınızla takım(müfreze) kurabilir en fazla 3 kişiye kadar aynı oyun içinde bulunabilirsiniz. Ama aynı seviyelerdeki tanklarla girmeye özen gösterin yoksa oyun en üst seviye tanka göre atama yapacaktır. Burada ise MM dediğimiz olay devreye giriyor. MM hakkındaki incelememi burada bulabilirsiniz.

Oyun içi göstergelerin ne işe yaradığını bir fotoğrafla gösterecek olursak;



Büyültmek için fotoğrafa tıklayınız.


Oyundaki amacımız ne olmalı?


İlk önce ne istediğinize karar verin. Bunun için önünüzde 3 seçenek var.

1-)Zevkine stres atmak için arada sırada girebilirsiniz. Bu durumda oyuna bir bağlılık duymaz belirli bir seviyede kalırsınız. Belki seviye 10 tank bile alırsınız ama sizin için pek bir şey ifade etmeyecektir. Tabii ki bu da tercihe bağlı.
    
   2-)Oyunculuğunuzu maç tekrarlarını izleyerek, iyi oyuncularla takım(müfreze) yaparak ve hazırlanmış rehberleri okuyarak kendinizi geliştirmek mümkün. Bu sayede tüm tanklarla üst seviyede oynayabilir bir klana katılabilir ve klan savaşlarından altın kazanabilirsiniz. Birçok oyuncunun oynadığı bir klanda bulunmak kendinize hem birşeyler katmanızı hem de oyun içi global başarı gösterip isminizi duyurma şansı yaratır. Gerek klanların kullandığı sohbet programları (Teamspeak3, Raidcall, Mumble vb.) gerekse klan içi sohbet sizi yalnız oynamaktan kurtarır ve oyundan aldığınız zevki fazlasıyla arttıracaktır.

   3-)Klan oyunculuğunun bir sonraki seviyesi de “pro-gamer” dediğimiz üst seviye oyunculuk tipidir. Ülkemizde şu an için gelişmiş seviyede oyuncular olsa da genel bir başarı söz konusu değil. ESL(Electronic Sports League)konusunda çoğu ülkenin gerisindeyiz. ESL’de genel bir başarı sağlamak için sürekli eğitim ve gelişkin bir oyun tarzı şart.

ESL başlangıçta düşünülmesi gereken birşey değil. Ama nasıl giriş yapacağınızı öğrenmek isterseniz buraya tıklayarak bilgi alabilirsiniz.

Başlangıç rehberi için gerekli birçok bilgiyi verdiğimizi düşünüyorum. Bir daha ki rehberde görüşmek dileğiyle. İyi oyunlar.





Hiç yorum yok :

Yorum Gönder