13 Mart 2015 Cuma

Matchmaking sistemi hakkında

Tüm forum ahalisinin derin yarası, forumu ağlama duvarı haline getiren, nice oyuncuya oyunu bıraktırmış şahsına münhasır rastgele savaşlarda tankları seviyelerine göre yerleştiren oyun algoritması.


Nedir bu MM? Neye göre oyuna yerleştiriliyoruz?


Oyunda belirli bir düzenleme ve yerleştirme algoritması mevcut. Oyun içerisinde buna mm(match maker ya da tank için kullanacaksak matchmaking) sistemi deniyor. Bu algoritma belirli istisnalar dışında rastgele savaşlara girdiğiniz tank seviyenize göre -2/+2 kuralına göre sizi bir oyuna yerleştiriyor. Yani siz seviye 5 tankla oynarsanız maksimum görebileceğiniz en düşük seviye 3, en yüksek 7’dir.


İstisnalardan biri yukarıda bahsettiğim takım kurmayla ilgili. Eğer siz seviye 3 bir tankla girmişseniz ve takım arkadaşınız seviye 5 ise mm algoritması takımınızdaki en yüksek olan tank yani seviye 5 olan tanka göre sizi sıralamaya alacak ve haliyle seviye 3 tankınızla seviye 7 maçlarına girmek zorunda kalacaksınız.


Diğer istisna ise 5. seviye hafif tanklar alakalı. Bu tanklar algoritma gereği çok daha yüksek seviyedeki maçlara atanabilir ve -2/+2 kuralı aranmaz. Bunu daha rahat anlamanız için bir MM tablosu göstermek daha açıklayıcı olacaktır.


Fotoğrafı büyütmek için tıklayınız.

Bu çizelgenin dışında kalan bir istisna var ki o da  World of Tanks'ın sitesinden parayla ya da teknoloji ağacından altınla alabileceğiniz tankların bazıları smm(special match-making)ye sahip olarak geliyorlar. Bu tankların listesi ve beraber girebileceği tank seviyesi aralığı aşağıda görebilirsiniz.
Fotoğrafı büyütmek için tıklayınız.


Yani herkesin hakkında konuştuğu forumda nice tartışmalara konu olan mm sisteminin algoritması budur. Bunun haricinde oyuncu niteliği, maç sayısı ya da bir maçta eşit sayıda aynı sınıftan tank olma zorunluluğu yok. Hatta sunucudaki oyuncu sayısı azaldığında bir tarafa 5 tane seviye 10 tank düşerken bir tarafa sadece 3 tane düşebiliyor. Bazı sınırların kesin çizilmemesinde yetkililer maç bekleme sürelerinin uzamasından dolayı oyuncuların sıkılmalarını önlemek adına sistemi değiştirmediklerini belirtmişler.

Rastgele savaş oynayacaksanız bu mm algoritmasına hazırlıklı olun. Çünkü zaman zaman canınızı sıkabilir.


Yeni incelemelerle karşınızda olmak dileğiyle.







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder